Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Wahlmino (L), oppositionsråd och Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun debatterar om hur man kan få stopp på skjutningarna i Kalmar i videon ovan. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Här debatterar S och L dödskjutningarna i Kalmar inför valet

Publicerad
Val 2022Valresultat

Kalmar har under året drabbats av flera skjutningar, med tre döda. Kalmars politiker är överens om att den senaste tidens utveckling av gängkriminalitet i Kalmar är ett problem, men frågan är hur det ska stoppas? SVT Nyheter Småland ställde just den frågan till Johan Persson (S) och Lotta Wahlmino (L).

Den 11 februari i år vaknade Kalmar upp till nyheten om att en 22-årig man med kopplingar till den kriminella grupperingen som polisen kallar Norrlidengänget blivit ihjälskjuten i centrala Kalmar.

Mordet startade en våldsspiral som tidigare inte setts i Kalmar och följdes av ytterligare två dödsskjutningar. En 25-årig man sköts till döds på en cykelväg nära Ängö. Enligt polisens teorier en hämndaktion för den första skjutningen.

I slutet av maj hörs nya höga smällar i stadsdelen Funkabo, där en 19-årig man i Norrlidengänget senare hittas mördad. Polisen har under året även gjort stora beslag av narkotika.

I videon ovan får kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) och oppositionsrådet Lotta Wahlmino (L) svara på vilka åtgärder de anser som viktigast för att få ett stopp på utvecklingen med det senaste årets skjutningar i Kalmar.

SVT Nyheter Småland frågade partierna i Kalmar vad de anser vara den viktigaste politiska åtgärden för att få ett stopp på det senaste årets utveckling med skjutningar och en ökande droghandel.

Moderaterna

“Att satsa på polisen och ha hårdare straff samt övriga förslag på nationell nivå är avgörande. 

I Kalmar vill vi satsa mer på ordningsvakter som då också kan ta mer aktiv del i det förebyggande arbetet.  Vi vill också satsa mer på skolan så alla elever får det stöd som behövs. Ett tredje förslag är en fritidsgårdsreform där man har öppet mer på kvällar och helger. Vi måste arbeta med dem som lever i utanförskap idag genom att se till att fler arbetar samtidigt som vi ser till att nyrekrytering till kriminella miljöer stoppas”

Vänsterpartiet

“I grunden handlar det om en fortsatt stark gemensam välfärd, en bra förskola/skola, elevhälsovård, fritidsgårdar, nya mötesplatser, aktivt föreningsliv och en aktiv socialtjänst med ett bra förebyggandeteam. Riktade insatser mot varenda unge som riskerar att hamna i utanförskap eller kriminalitet. Vi håller också på att sy ihop en kampanj riktad mot alla partydrogare som bidrar till att göda narkotikamarknaden”

Socialdemokraterna

“Vi har satsat över 33 miljoner på ökad trygghet. Är beredda att satsa mer om så behövs. Ökad samverkan mellan skola, socialtjänst och polis är avgörande” 

Miljöpartiet

“Det är väldigt många saker som behövs, men av de saker som kommunen beslutar över är det mer förebyggande arbete som behövs. Så vi fångar upp de som håller platt dras in i kriminaliteten”

Sverigedemokraterna

“Det enskilt viktigaste som både kommun och stat måste säkerställa är att alla gängmedlemmar och brottslingar är inlåsta. Det handlar inte bara om de som begått en brottslig handling utan även de som endast är rekryterare måste fängslas. Detta kommer vi åstadkomma genom att kriminalisera medlemskap i kriminella gäng. För att säkerställa att dessa individer inte kan återetablera sig eller rekrytera barn och ungdomar till sina verksamheter så kommer Sverigedemokraterna även att säkerställa att alla utländska kriminella utvisas permanent ur landet”

Liberalerna

“Viktigaste frågan är det förebyggande arbetet, skola och socialtjänst samt att säkerställa att polisen har rätt resurser på plats”

Centerpartiet

Har inte återkommit med något svar.

Kristdemokraterna

Har inte återkommit med något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet