Tingsryds kommun använde sitt kommunala veto vindkraftverken mot i Uråsa redan i maj, men processen att svara på ansökan har fortsatt hos länsstyrelsen – fram tills nu. Foto: Arkiv/SVT Design

Vindkraftparken i Uråsa stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en vindkraftspark, med 250 meter höga vindsnurror, i området kring Uråsa har lett till massiva protester det senaste året, något som SVT flera gånger berättat om. Och förra veckan kom besked från länsstyrelsen i Kalmar – projektet får avslag. Men i realiteten avgjordes frågan redan i maj då Tingsryds kommun lade in sitt veto.

Beslutet som togs av miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen i Kalmar län förra veckan är kort och koncist. Bedömningen är att man inte kan ge företaget BayWa r.e. Scandinavia AB tillstånd eftersom Tingsryds kommun inte har godkänt ansökan enligt 16 kap. 4 § miljöbalken.

Utan kommunens godkännande finns inte någon anledning att titta på andra frågor gällande samråd, miljökonsekvensbeskrivningen eller den ansökta verksamhetens förenlighet med miljöbalken i övrigt, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Avgjordes i maj

Saken har alltså i realiteten varit avgjord sedan i maj 2021, då kommunfullmäktige i Tingsryd beslutade om att lägga in sitt veto mot etableringen. Men trots det har processen på länsstyrelsen rullat på fram till nu.

– Vi gjorde det tidigt för att underlätta och för att prövningsmyndigheten skulle slippa lägga resurser på detta, men det visade sig att det fungerade inte så. Vi försökte vara lite före vår tid men det funkade inte och jag hoppas det ändras i framtiden, säger Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd.

Kritik från boende och kommuner

Etableringsprocessen och ansökan har fått kritik, både från Uråsaborna och från Växjö och Tingsryds kommun, bland annat för att underlaget varit otillräckligt, och för att kommunikationen och samverkan med ortsbor varit sen och dålig.

Från början gällde ansökan fem stycken 250 meter höga vindkraftverk, men efter att en markägare dragit sig ur gällde ansökan till sist fyra kraftverk, och det är dem som länsstyrelsen i Kalmar län nu sagt nej till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett vindkraftverk som hamnar mitt i en tall – ingen ärligt bild, enligt Uråsabon Johan Elm. Se fler bilder i klippet. Foto: Samrådsunderlag från Bild från Baywa r.e, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tingsryd

Mer i ämnet