Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Tord Fornander, ordförande för Fordonsbesiktningsbranschen förklara varför gasbussarna stoppas från besiktning. Foto: SVT/ Gry Nanker

Efter explosionerna – gasbussarna stoppas från besiktning i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tre konverterade biogasbussar exploderat i Kalmar län stoppas alla gasbussar av modellen Fiat Ducato från besiktning hos alla bilbesiktningsföretag i hela landet.

Det är branschorganisationen Fordonsbesiktningsbranschen som tagit beslutet om att stoppa besiktningen av gasbussarna, något som P4 Kalmar var först med att berätta. Beslutet har tagits av säkerhetsskäl för besiktningspersonalen.

– Det är på grund av det som hänt och den utredning som pågår. Vi kan inte riskera att ta in bussarna om det skulle hända något, säger Tord Fornander som är ordförande för Fordonsbesiktningsbranschen.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Bussarna som exploderat är av modellen Fiat Ducato, där biogastankarna har konverterats från ståltankar till komposittankar. Även Skånetrafiken har beslutat att ta 21 minibussar av samma modell ur drift.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera minibussar i Kalmar och Nybro har exploderatunder det senaste året. Här får du en sammanfattning om vad som hänt. Foto: SVT

”Måste veta vad det beror på”

Samtliga bussar som har exploderat är konverterade, men man vet fortfarande inte om det är orsaken. Kalmar länstrafik har startat en utredning kring explosionerna, och i väntan på den väljer branschorganisationen att stoppa samtliga besiktningar.

– Innan vi kan börja besikta dem så måste vi veta vad det beror på och hur det kan åtgärdas.

– De som har en bokad tid kontaktar vi nu, vi har inte kollat inställelseperioden på alla bussarna nu så vi vet inte hur många som riskerar körförbud.

Enligt Tord Fornander finns just nu 119 stycken bussar i trafik i Sverige och de flesta ägs av företag. 74 av dem är tagna ur trafik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här spränger räddningstjänst och militär gastanken på minibussarna i Kalmar län. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet