Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur distriktsveterinärerna tog sig ur bemanningskrisen som tvingade flera mottagningar att stänga. Foto: Ingvar Karmhed/ TT

Efter krisåren – utländska veterinärer löser bristen i Småland

Uppdaterad
Publicerad

2022 tvingades distriktsveterinärerna stänga flera kontor i Småland på grund av personalbrist. Nu har man fått rull på verksamheten igen – tack vare rekryteringar från andra länder.

Hör hur distriktsveterinärerna jobbat för att lyckas fylla bemanningen i videon.

Det utbildas för få veterinärer i Sverige. Hos distriktsveterinärerna, som bland annat rycket ut när lantbrukare får problem med sina djur, har man känt av detta under många år då det inte gått att hålla sin dygnet runt-bemanning.

Eskalerade 2022

Problemen eskalerade sommaren 2022, då distriktsveterinärerna tvingades stänga sin mottagning i Växjö. 2023 hände samma sak i Vimmerby och Västervik.

– Det gick inte längre, säger Malin Santesson som är regionchef på Distriktsveterinärerna Sydost.

Men nu är alla mottagningar i distriktet återigen i funktion. En viktig lösning har varit rekryteringar från utlandet, bland annat från Polen och Syrien.

Har ni veterinärer så det räcker nu?

– Nu har vi beredskap där vi har beredskapsuppdraget, sen skulle det inta skada med några veterinärer till för att minska sårbarheten bland annat i Växjö, säger Malin Santesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.