Här presenterar åklagaren Emma Berge åtalet och bevisläget för Växjömordet. Foto: Diba Dehnad/SVT

28-åring sköts ihjäl på cykelväg i Växjö – två män åtalas för mord

Uppdaterad
Publicerad

Det var i september ifjol som en 28-årig man sköts till döds på en cykelväg i Växjö. Nu åtalas två män, 18 och 19 år gamla, för mordet på Bokelundsvägen. Åklagaren menar att 19-åringen höll i mordvapnet.

Under en presskonferens på onsdagsförmiddagen presenterade åklagaren Emma Berge bevisläget. Enligt henne var det 19-åringen som höll i mordvapnet, och sköt offret med flera skott – bland annat i ansiktet på ”mindre än 70 centimeters avstånd”.

Trots det åtalas alltså båda männen för att ”tillsammans och i samförstånd” ha genomfört mordet. 19-åringen åtalas även för grovt vapenbrott.

Mordet i Växjö

De två unga männen fanns med bland de sju personer som greps redan under det första dygnet efter mordet och har suttit häktade sedan den 14 september.

Båda förnekar brott, och menar att de inte varit på platsen vid mordtillfället.

”Största mordutredningen”

Mordet ska ha varit en del i en pågående gängkonflikt, där offret hade en ledande ställning i narkotikahandel.

Det har varit en omfattande utredning, polisen har gjort över 500 förhör, och har under arbetet både hittat ”stora mängder” kokain och tre vapen.

– Det är den största mordutredning som Kronobergs län någonsin har haft. Det har varit som att lägga ett jättestort pussel, säger åklagaren Emma Berge.

Dömda sedan tidigare

Av de två som misstänks för att ha utfört mordet är det framför allt den häktade 19-åringen som har ett digert brottsregister. Han har domar som går tillbaka till 2018, då han endast var 15 år, och dömdes bara dagar efter mordet för ett misslyckat inbrottsförsök hos en städfirma i Växjö.

Även den häktade 18-åringen är tidigare dömd till ungdomsvård efter narkotikabrott. Åklagaren yrkar på att 18-åringen ska utvisas.

Fem andra ungdomar är redan åtalade för att ha hämtat och hanterat mordvapnet och domen mot dem väntas komma under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Växjö

Mer i ämnet