En 28-årig man blev skjuten till döds på en cykelväg i Växjö den 11 september 2021. Foto: Polisens förundersökning

Hovrättsförhandling klar – åklagare vill ha skärpt straff för mordet i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen avslutades hovrättsförhandlingarna för den uppmärksammade dödsskjutningen i Växjö. Åklagaren vill att den frikände 18-åringen döms för inblandning i mordet, och samtidigt skärpa straffet för den dömde 19-åringen, skriver Smålandsposten.

Det var den 11 september 2021 som en 28-årig man blev skjuten till döds på Bokelundsvägen i Växjö. Mordutredningen som följde beskrevs av åklagare Emma Berge som ”den största i Kronobergs historia”.

En 19-årig man dömdes i tingsrätten till nio års fängelse för mord, och en 18-årig man frikändes från misstankarna om inblandning i dådet.

Både 19-åringens försvarsadvokat och åklagaren överklagade tingsrättens dom. Under hovrättsförhandlingen framkom det att åklagaren vill skärpa straffet för 19-åringen, och att den frikände 18-åringen ska dömas för inblandning i mordet.

– Tingsrätten kom fram till att straffvärdet var 18 år, men jag menar att det är livstids nivå, och då han borde han ha 14 år, eller iallafall mer än 9 år. Beträffande den andra, vill jag att han ska bli dömd, säger åklagare Emma Berge till SVT.

Straffrabatten försvann

Den 2 januari 2022 slopades straff­rabatten för personer i åldern 18–20 år, om brottet har ett minimi­straff på fängelse i ett år eller mer. Det gör ingen skillnad för straffets utgång i det här fallet, eftersom datumet för mordet är den 11 september 2021.

– Hade mordet skett efter 1 januari i år, så hade han fått 18 år. Vi tillämpar ju den gamla lagen men jag tycker tingsrätten har bedömt händelsen milt, och därför borde det bli ett hårdare straff, säger Emma Berge.

Hovrättens dom meddelas fredagen den 22 juli.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjöskjutningen sammanfattas i klippet ovan av SVTs reporter. Foto: Illustration: Nicklas Larsson / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Växjö

Mer i ämnet