Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Underjordiska gångar, säkerhetsglas och övervakning – se det som gör säkerheten hög i salen. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Följ med in i den underjordiska säkerhetssalen – som kan hantera misstänkta gängmord

Uppdaterad
Publicerad

Mordrättegången gällande det misstänkta mordet i Växjö hålls i Attunda tingsrätt i Sollentuna, av säkerhetsskäl. Det är första gången någonsin som Växjö tingsrätt väljer att flytta förhandlingarna till en annan stad av den anledningen. SVT följde med säkerhetschefen in i salen för en rundtur.

Byggnaden i Sollentuna, med sex säkerhetssalar, stod klar 2020. Tanken är att hela Sveriges tingsrätter på ett smidigt sätt ska kunna använda sig av salarna som ett slags ”hotell” för tuffa förhandlingar som kräver mer utrymme och dessutom högre säkerhet.

– Det är en nationell resurs. Idag har vi Växjö, Uppsala, Gävle och Solna på besök. Tre av förhandlingarna gäller mord, och så är det nätverksrelaterad kriminalitet också, säger säkerhetschef Lars-Gunnar Gustafsson.

Rent konkret innebär det bland annat att de frihetsberövade inte kommer i närheten av åhörarna, eftersom de separeras genom en glasvägg.

Följ med in i salen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Växjö

Mer i ämnet