Ett stort område spärrades av efter skjutningen den 11 september på Bokelundsvägen i Växjö. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Två tonåringar åtalade för dödsskjutning i Växjö – idag kommer domen

Publicerad

Idag kommer domen mot de två tonåringar som stått åtalade för att tillsammans ha planerat och genomfört mordet på en 28-årig man i Växjö i höstas.

Enligt åklagaren var det 19-åringen som sköt, och 18-åringen hjälpte till genom att skjutsa sin kompis på en elsparkcykel fram till offret. Åklagare Emma Berge menar att det varit fråga om en ”avrättningsliknande situation”.

Hon har därför yrkat på fängelse för dem båda, trots att bara en kan ha avfyrat de dödande skotten. 18-åringen kan också komma att utvisas efter avtjänat straff.

Mordet i Växjö

Båda tonåringarna har nekat till brott, och 18-åringens advokat menar att hans klient blivit anklagad av misstag.

18-åringen på fri fot

Rättegången hölls av säkerhetsskäl i Stockholm, men direkt efteråt släpptes 18-åringen på fri fot av tingsrätten i väntan på dom. Det kan indikera att 18-åringen kommer frias eller dömas till lindrigare straff än fängelse.

Skjutningen ska ha varit en del av en pågående gängkonflikt i Växjö, och mordutredningen är den största i Kronobergs historia.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjöskjutningen sammanfattas i klippet ovan av SVTs reporter. Foto: Illustration: Nicklas Larsson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Växjö

Mer i ämnet