En anställd på Ölands djurpark blev ihjälstångad av en eland, även kallad älgantilop. Foto: TT/Arkiv/AP Photo/Janet McConnaughey/SVT/Niclas Wimmerberg

Efter djurparksolyckorna: Djurparksföreningen ska jobba fram nya rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av dödsolyckan på Ölands djurpark krävde organisationen World animal protection en översyn av arbetsmiljöarbetet i samtliga svenska parker. Nu har svenska djurparksföreningen fått resurser för att kunna starta ett sådant projekt, med start i januari.

Det var i en intervju med SVT i början av december som kraven från World animal protection framfördes.

Svenska djurparksföreningens (SDF) ordförande Jens Larsson sade då att han ”till viss del höll med” om att arbetsmiljöarbetet behöver större fokus, och att organisationen ansökt om pengar till ett nytt projekt – med syftet att i högre grad standardisera arbetsmiljöarbetet med djurparksdjur för alla parker.

– Många av våra medlemmar har varit tvungna att uppfinna hjulet själva. Just eftersom det inte finns så mycket färdigt material från till exempel Arbetsmiljöverket, sade Jens Larsson då.

Nu har ansökan beviljats, något som branschtidningen Arbetarskydd var först med att berätta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi och många andra är bekymrade över de senaste årens allvarliga händelser, säger Sandra Jönsson vid organisationen World animal protection Sverige. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Möte i januari

Ett första steg ska tas i januari, då ett möte ska hållas mellan SDF och organisationen Prevent, som hjälper till med förbättringsarbeten kring arbetsmiljö.

– Projektets mål är att stärka arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet på djurparker genom att standardisera och ta fram rutiner och checklistor, säger Helena Håkansson, verksamhetsledare på SDF till SVT.

Pengarna för projektet ska komma från försäkringsbolaget AFA, men hur mycket pengar det rör sig om är ännu oklart. Detaljer om hur arbetet ska genomföras finns ännu inte.

Dödsolyckan på Öland och schimpansskjutningen på Furuviks djurpark i Gävle är två djurparksolyckor som skakat om Sverige under året. I båda fallen utreder nu polisen arbetsmiljöbrott.

KLIPP: Dödsolyckan på Ölands djurpark på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet