Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yngve Filipsson (L) vill se nya beräkningar på sjukhusbygget samtidigt som Henrietta Serrate (S) säger att ”vi måste ha is i magen”. Se mer i videoklippet. Foto: Olof Peterson/SVT & Arkitema/LINK Arkitektur

Miljarder står på spel för sjukhuset i Växjö – när byggpriserna skenar

Uppdaterad
Publicerad

Inflation och skenande priser på material och drivmedel gör att kostnaden för det nya akutsjukhuset kan bli betydligt högre än tänkt. Nu kräver politiker en ny kalkyl.

– Vi måste ha en större och heltäckande bild över regionens investeringar, säger Yngve Filipsson (L).

När beslutet om ett nytt akutsjukhus i Räppe togs i mars 2022 låg kostnaden på 7,9 miljarder, baserat på prisnivåer för november 2021.

Men sedan dess har kostnaden för nybyggen ökat med tolv procent, enligt SCB. På en prislapp av sjukhusets storlek motsvarar det en miljard kronor.

Det är något som skapar oro inom regionen, som också har beslutat om en utbyggnad av lasarettet i Ljungby för 1,3 miljarder. I april flaggade förvaltningschefen för höjda kostnader på andra investeringar – men motsvarande kalkyl finns inte för de två sjukhusbyggena.

L: ”Beredda på alternativ”

Vid alliansens senaste gruppledarmöte efterfrågade Liberalerna i Region Kronoberg beräkningar på just det.

– Blir det för dyrt i Räppe måste vi vara beredda på andra alternativ. Vi måste ha råd med personal och utbyggnad av primärvården, säger Yngve Filipsson.

Även socialdemokraterna tycker att det är viktigt att följa priserna noga. Men det är inte läge att fundera på alternativ, eftersom själva sjukhuskroppen inte ska byggas förrän om två år.

– Vi måste ha lite is i magen, säger oppositionsrådet Henrietta Serrate (S).

Hör Yngve Filipsson (L) och oppositionsrådet Henrietta Serrate (S) i klippet ovan.

Nya beräkningar – på gamla priser

Nu pågår projektering av det nya sjukhuset. Det kommer krävas nya politiska beslut för att beställa sjukhusbyggnaden, säger fastighetschefen Patrik Hjelm, och tills dess kommer politikerna få nytt underlag att ta ställning till.

Stefan Lundin, projektchef för sjukhusbygget, säger att de inte kommer göra några nya beräkningar utifrån dagens priser.

– Vi har valt att hålla oss lugna eftersom det är så svajigt. Vi ser ingen större anledning i att spekulera, priserna kan öka, ligga kvar eller sjunka, säger Stefan Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.