Växjös nya sjukhus för 7,9 miljarder byggs helt utan skyddsrum

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 mars beslutade regionpolitikerna att det ska byggas ett helt nytt sjukhus i Räppe utanför Växjö. Det kommer att bli 135 000 kvadratmeter stort och kostnaden ligger i nuläget på 7,9 miljarder kronor, men kommer enligt nuvarande plan inte att innehålla något skyddsrum.

– Tidigt i processen frågade vi MSB som sa att vi inte skulle bygga några skyddsrum. Nu har ju Ukrainakrisen uppkommit efter det, så vi bestämde på senaste mötet att vi skulle ställa en ny fråga till MSB om det är dags att tänka om, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg. 

Drog lärdomar under pandemin 

Under tre år har frågan om nytt akutsjukhus utretts av regionen och erfarenheter av pandemin har påverkat det nya sjukhuset och lett till flera förändringar. 

Nya sjukhuset i Växjö

– Man får vara ärlig och säga att vi hade tur att pandemin tidsmässigt hamnade i vår process, så att vi kunde dra nytta av den, säger Mikael Johansson (M). 

Sjukhusbyggnader har attackerats i Ukraina 

Under det pågående kriget i Ukraina har vi kunnat se att även sjukhusbyggnader beskjutits. Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, hade det förra veckan, skett 43 attacker mot vården i Ukraina. 

– Jag tror att risken är ganska liten att vi skulle hamna i en sådan situation, men trots allt vi kan inte räkna bort den, så man kan ju ändå hoppas att MSB tar ett nytt beslut.

På Centrallasarettet i Växjö finns idag 1503 platser i tio olika skyddsrum. Här kan du hitta ditt närmaste skyddsrum.

2002 slutade staten att bygga skyddsrum

MSB, Mydigheten för samhällsskydd och beredskap,  säger att det inte byggts några skyddsrum på nya platser på 20 år.

Regeringen har nu tillsatt en utredning, men den ska vara klar först i november.

I klippet nedan berättar Anders Johannesson, enhetschef på MSB, hur chanserna för skyddsrum i Räppe ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet