Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Johannesson, chef för enheten för befolkningsskydd på MSB, förklarar i klippet varför det inte byggds några nya skyddsrum. Foto: pressbuld

Inga nya skyddsrum i Sverige på 20 år: ”Noll kronor till den posten”

Uppdaterad
Publicerad

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har ansvar för att kontrollera att mängden skyddsrum bevaras, men har också ansvar när det ska byggas nytt. De senaste 20 åren har det dock inte byggts några skyddsrum på nya platser.

– MSB har fortsatt uppdraget från regeringen, men vi har noll kronor till den posten. Det betyder att vi inte har något uppdrag att bygga skyddsrum, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

Nytt sjukhus blir utan skyddsrum

Region Kronoberg har beslutat att bygga ett nytt akutsjukhus för närmare 8 miljarder kronor, i Räppe utanför Växjö. Regionen har ställt frågan till MSB om skyddsrum, men fått svaret att det inte ska byggas något.  

Behovet av skyddsrum utreds 

Regeringen har nu tillsatt en extern utredare för att ta reda på om det behövs nya skyddsrum. Den ska vara klar den 7 november i år, så även om den skulle komma fram till att det i vissa områden skulle behövas nya skyddsrum, så ser det ut att vara för sent för nya akutsjukhuset i Växjö. 

– Ett skyddsrum måste vara med från start i planprocess och byggprocess, förklarar Anders Johannesson. 

Det finns dock en liten chans att ett skyddsrum skulle kunna byggas efteråt. Hör mer om det i klippet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.