Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har kan den nya sjukhusbyggnaden komma att se ut vid Ljungby lasarett. Till skillnad från sjukhuset i Växjö kommer det i Ljungby att få ett skyddsrum. Hör mer i klippet. Foto: Illustration: Liljewall Arkitekter

Skyddsrum planeras i nya sjukhusbyggnaden i Ljungby

Publicerad

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att det nya sjukhuset som ska byggas i Räppe utanför Växjö kommer att byggas helt utan skyddsrum. Däremot kommer den nya sjukhusbyggnaden i Ljungby få ett skyddsrum. SVT bad MSB förklara varför sjukhusen skiljer sig åt.

Den 2 mars i år beslutade politikerna i Region Kronoberg att det både ska byggas ett helt nytt akutsjukhus i Räppe utanför Växjö och en helt ny sjukhusbyggnad i Ljungby. Investeringar på tillsammans över nio miljarder kronor.

Skyddsrum planeras i källaren 

Kostnaden för byggprojektet i Ljungby är beräknat till 1,3 miljarder kronor och det ska stå klart 2030, om inget oförutsett händer. Den nya sjukhusbyggnaden i Ljungby kommer att bestå av sju våningar och i källarplanet planeras det att byggas ett skyddsrum.  

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att det inte byggts några nya skyddsrum på nya platser på 20 år, men i det här fallet handlar det om att riva en byggnad med skyddsrum för att ersätta den med en ny. Då gäller andra regler. 

– Sitter det ett skyddsrum i det huset som ska rivas, så ansöker man om avveckling till MSB. I de flesta fall säger vi nej till det, eftersom behovet av skyddsrummet står kvar, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB. 

Men om fastighetsägaren bygger ett nytt skyddsrum i den nya fastigheten som motsvarar det gamla skyddsrummet, så brukar MSB godkänna det.  

Hör mer i klippet om varför man ersätter skyddsrum om man river en fastighet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet