Beslut klubbat – nytt akutsjukhus ska byggas i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tog regionfullmäktige i Kronobergs län ett historiskt beslut. Under förmiddagen klubbades en helt ny sjukhusbyggnad till Ljungby och under eftermiddagen togs beslut om ett nytt sjukhus till Växjö. Totalt handlar det om investeringar för åtta miljarder kronor.

Beslutet om ett nytt sjukhus i Växjö togs med bred majoritet. Men inte utan diskussion, som stundtals, enligt SVT:s reporter Olof Peterson som var på plats, var rätt heta.

– Gör det till en valfråga. Låt väljarna ha inflytande över detta enorma beslutet, föreslog Eva-Britt Svensson (V).

Nya sjukhuset i Växjö

Yngve Filipsson från Liberalerna yrkade på återremiss och sade i debatten att han ville se ett beslut som han kunde stå för.

Ted Strand (SD ) ville också, som avvikande från sitt parti, yrka återremiss till första kvartalet 2023.

– Det här beslutet har inte hela primärvården bakom sig, sade han, och hänvisade till  kritiken som kommit från läkare tidigare.

Men när regionfullmäktige slutligen var redo att fatta beslut, var det en stor majoritet som ställde sig bakom förslaget om att bygga ett nytt sjukhus i Räppe i Växjö.

Carl-Olof Bengtssons (S) sade att det behövs större operationssalar. Och ställde sig bakom förslaget om att bygga ett nytt akutsjukhus i Räppe. Detsamma gjorde Eva Johnsson från (KD)

– Det handlar om mycket pengar som vi skulle tappa om vi inte skulle kunna erbjuda, dels patientsäker vård dels en attraktiv arbetsplats, sade Eva Johnsson (KD)

KLIPP: De två alternativen som politikerna tagit ställning till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet