Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Lindström, professor i kriminologi vid Linnéuniversitetet i Växjö ser en risk att kriminalpolitiken blir för kortsiktig. I klippet berättar han mer. Foto: Clary Kroon/SVT och Carl Carlert

Efter skjutningarna – forskning om dödligt våld startar på LNU

Publicerad

På Linnéuniversitetet, LNU, har institutionen för kriminologi och polisiärt arbete påbörjat ett forskningsprojekt där man ska titta på det dödliga våldets utveckling. Bland annat kommer forskargruppen att undersöka vilken effekt det grova våldet har på tryggheten lokalt.

Det är främst det så kallade LNU-området, det vill säga Småland, som de kommer undersöka.

– Vi vill få en bättre bild av hur både skjutningar och annat dödligt våld ser ut i ett 30-årsperspektiv, säger Peter Lindström, professor i kriminologi vid Linnéuniversitetet i Växjö. 

Delrapport till klar i slutet av 2022

Forskningen kommer att pågå under flera år och LNU har också rekryterat Mikael Rying, en av landets främsta mordforskare till gruppen.

Forskarna kommer att börja med att sammanställa data på till exempel ålder, kön, psykiatriska diagnoser och relationen mellan förövare och brottsoffer. De räknar med att en första delrapport är klar efter sommaren. 

Vill undersöka hur tryggheten påverkas 

Den senaste tiden har vi överösts med scener på skjutningar. I september drabbades också Växjö av en dödsskjutning, den första på många år. Peter Lindström tycker att det är extra viktigt att ta reda på hur den här typen av brott påverkar tryggheten.

– Vi vill titta på vilken effekt förekomsten av grövre våld har lokalt. Vi vet att människor minns händelser länge. När det till exempel handlar om bostadsinbrott vet vi att rädsla och otrygghet kan finnas kvar lång tid efter att brotten upphört. Hypotesen är att det gäller även vid de grova våldet, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer