Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunilla Tholanders är mamma till Jennie Tholander som sköts av sin före detta pojkvän för två år sedan. Hon berättar i videon ovan om hur livet varit utan Jennie. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Gunillas dotter sköts till döds – nu kämpar hon mot mäns våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Tholanders dotter sköts ihjäl av sin före detta pojkvän och pojkvännen dömdes till sex års fängelse – men inte för mord, vilket Gunilla kämpat för. Gunilla Tholander tycker att Sverige har alldeles för låga straff när det gäller mäns våld mot kvinnor. Nu kämpar hon för att ändra lagen och få till hårdare straff.

Det var i oktober 2019 när Gunilla Tholanders dotter Jennie Tholander sköts till döds i en lägenhet i Västervik. Hon sköts av sin före detta pojkvän.

Pojkvännen dömdes i tingsrätten till sex år och fyra månaders fängelse för bland annat vållande till annans död. Gunilla Tholander som ville ha pojkvännen fälld för mord drev själv fallet vidare till hovrätten, som dock fastställde tingsrättens dom.

Hör Gunilla berätta i klippet ovan.

Gunilla Tholander tycker att den tidigare pojkvännens straff blev alldeles för lågt och att det är avgörande vem eller vilka som hanterar ett visst ärende.

– Det är som en lotteri, vem man får som åklagare, vem man får som polis, har de gjort rätt? Kunde de ha gjort något annorlunda?, säger Gunilla Tholander.

Besviken på rättssystemet

När åklagaren i fallet inte överklagade tingsrättens dom valde Gunilla att själv bekostade att fallet togs vidare till hovrätten. Det gjordes möjligt via hjälp av gåvor från allmänheten. Hon tycker dock att systemet är orättvist.

– Det finns kanske människor som inte orkar den delen, som inte törs. Är det bara rika som ska kunna driva något vidare till hovrätten?, säger Gunilla Tholander.

”Vad är en människas liv värt”

Sedan ett år tillbaka håller Gunilla i en namninsamling för hårdare lagar när det gäller våld mot kvinnor.

Hittills har 22 000 personer skrivit  under. Hon hoppas på att fler ska skriva under och sedan vill hon åka till regeringen för att lämna listorna och ställa en fråga som hon har tänkt länge på.

– Min fråga till hela regeringen är ”Vad är en människas liv värt?”, säger Gunilla Tholander. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer