Gunilla Tholanders dotter Jennie sköts ihjäl av sitt ex. Nu driver hon fallet själv i Hovrätten, hör henne berätta i klippet. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Hennes dotter sköts till döds – nu driver hon ensam fallet vidare

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Tholanders 24-åriga dotter Jennie sköts ihjäl av ett pistolskott i pannan av sin pojkvän i Västervik förra året. Tingsrätten friade från mord, nu driver Gunilla fallet vidare ensam i hovrätten. Hör henne berätta om kampen i klippet.

– Jag hade bara en dotter och det är henne jag nu kämpar för, säger Gunilla Tholander till SVT. 

I oktober förra året sköts Jennie ihjäl på av sin narkotikapåverkade 24-åriga pojkvän. Hon hade under många år levt i en våldsam relation och hade under en period känt sig hotad av pojkvännen och tvingats bo på ett skyddat boende. 

Västervik

Kunde inte utesluta olycka

Kalmar tingsrätt kunde inte, utan rimligt tvivel, utesluta att händelsen var en olycka, och dömde därefter pojkvännen till fängelse för grovt vållande till annans död – men friade från mord. 

Gunilla Tholander överklagade domen som nu tas upp i Göta hovrätt. Men eftersom varken den dömde mannen eller åklagaren i slutänden valde att överklaga, får hon själv driva fallet i domstolen.

Nej till rättshjälp

I rätten begärde hon att staten betalar hennes advokatkostnader, så kallad rättshjälp. Men det sa hovrätten nej till – beslutet ska dock överklagas till Högsta domstolen.

SVT har varit i kontakt med åklagare Linda Carneus, som yrkade på att mannen skulle dömas för mord i tingsrätten. Hon valde att inte överklaga eftersom hon inte bedömde att hovrätten skulle ändra tingsrättens dom.

I klippet ovan hör du Gunilla Tholander berätta om dottern Jennie och hur viktigt det är för henne att rätten dömer till ett hårdare straff.

Se mer om domen i Tingsrätten och hur åklagaren resonerade efter den i klippet nedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet