Lars Ambossiusson, skogskonsult på Skogsstyrelsen Foto: Privat/SVT

Skogsstyrelsen försvarar naturvårdsbränningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det framkommit att den stora skogsbranden utanför Målerås med största sannolikhet startade efter en naturvårdsbränning har en debatt blossat upp. Nu försvarar Skogsstyrelsen bränningarna.

160 hektar skog förstördes i skogsbranden i Gillbonderyd utanför Målerås som startade i slutet av maj i år. Det gör det till den största skogsbranden i Småland på decennier.

Kritik mot naturvårdsbränningar

Vi har tidigare berättat om Per Gustavsson, som fick stora delar av sin skog förstörd i lågorna, som är en av dem som är upprörd över att naturvårdsbränningar måste utföras för att miljöcertifiering ska gälla.

Skogsbranden i Målerås

– Det är riktigt illa, hur man kan göra på det här viset. Jag grillar inte ens på min tomt utan att ha slangar till hands, så han ilsket till SVT Nyheter Småland den 31 maj.

Stor betydelse för skogen

Lars Ambossiusson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen ger sig nu in i debatten eftersom han anser att naturvårdsbränningar har en stor betydelse för skogen.

– Naturvårdsbränningar är en verksamhet som är nödvändig eftersom vi släcker alla naturliga bränder. Det har vi gjort sedan skogen fick värde som virke på 1800-talet. Innan dess brann det väldigt frekvent i våra skogar, säger han.

Lars Ambossiusson tycker att det är beklagligt att den stora skogsbranden startades av en naturvårdsbränning, men han anser att en olycka inte får vara ett argument för att sluta med naturvårdsbränningar.

– Livet i våra skogar är helt anpassat till att det brinner. En skog som brunnit återhämtar sig och skapar en rikare mångfald av både djur och växter, säger han. 

Enligt Ambossiusson finns det ingen tvekan om hur viktigt bränder är för den biologiska mångfalden i skogar. Bland annat visar en ny rapport från länsstyrelsen i Norrbotten att de nu hittat sex nya arter efter en skogsbrand i Kiruna för tre år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Målerås

Mer i ämnet