Skogsstyrelsen: ”Skadorna efter branden kan vara ännu större”

Publicerad

Skogsstyrelsens kartor och drönarbilder visar att brandområdet utanför Målerås på gränsen mellan Kalmar och Kronobergs län är på cirka 160 hektar. Men det kan bli mer.

Under onsdagen besökte Skogsstyrelsen det brandhärjade området i Gillboderyd och med hjälp av drönare fotograferade brandområdets gränslinjer. Fotografierna har sedan sammanfogas med kartmaterial och det visar att området som drabbats är 160 hektar stort.

Foto: Skogsstyrelsen
Skogsbranden i Målerås

Men det finns en risk att fler träd kommer att dö.

– Det kan bli mer skog utanför området som skadats av rök och värme, men det ser vi inte förrän det gått en tid och träd börjar dö. Därefter kan dom rökskadade träden drabbas av sekundära angrepp av skadedjur, säger Anton Holmström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Under torsdagen lämnade också kartorna över till räddningstjänsten eftersom de kan underlätta deras eftersläckningsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Målerås

Mer i ämnet