Skogsstyrelsens personal styr drönaren som ska kartlägga brandområdet. Foto: SVT/Agneta Gustavsson

Drönare kartlägger brandområdet

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen var på onsdagen på plats i Gillbonderyd för att försöka kartlägga området som har brunnit. En rutnätskarta ska vara klar till i morgon bitti och med hjälp av den ska eftersläckningen underlättas.

SVT Nyheter Småland träffar Katarina Ahlert, som är skogskonsulent på Skogsstyrelsens Kronobergsdistrikt, på plats i Gillbonderyd. Räddningstjänsten har nämligen bett Skogsstyrelsen om hjälp med att kartlägga området. Med sig har hon en drönare, ett relativt nytt arbetsredskap. 

– Det är någonting som vi har börjat använda mer och mer. Det går ju mycket fortare än att gå runt hela området, men det behöver vi kanske också göra, säger Katharina Ahlert.

Skogsbranden i Målerås
En drönare i skogen utanför Målerås där det brunnit kraftigt under helgen. Foto: SVT/Hanna Nilsson

150 till 200 hektar har brunnit

Enligt de preliminära bedömningarna har det brunnit i ett område som är mellan 150 och 200 hektar stort.

Det pyr och ryker på många ställen här, är det här att betrakta som en stor skogsbrand?

– Räddningsledaren hade en jämförelse med 90-talet där det var något av samma storlek, men här nere är det väl det största under de senaste åren, säger Katharina Ahlert.

Branden under kontroll

Enligt räddningsledaren Michael Foleby på Räddningstjänsten Östra Kronoberg är branden nu under kontroll.

– Vi har ju ringat in branden och riggat upp så att vi har vattenförsörjning så att vi kan i stort sett försörja hela området. Vi har helikoptrar uppe så att vi kan ta i ytterområden där vi har svårt att komma åt, säger han.

Det blåser ganska kraftigt området just nu. Det gör enligt Michael Foleby att det kan blossa upp igen inne i brandområdet. 

–Men det viktigaste är att vi håller ytterområdena så att vi har en begränsningslinje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Målerås

Mer i ämnet