Per Gustavsson är en av de markägare som drabbats hårt av branden i skogarna kring Målerås. Foto: SVT/Agneta Gustavsson

Markägare: ”Grillar inte ens på min tomt”

Uppdaterad
Publicerad

Per Gustavsson från Gillbonderyd är en av de markägare som drabbats hårt av branden. Han är förbannad över de regler som säger att naturvårdsbränningar måste utföras för att certifiering ska gälla.

Under tisdagen höll de boende i området ett möte. Per Gustavsson är långt ifrån ensam om att ha fått stora delar av sin skog förstörd i lågorna. Enligt honom är stämningen är väldigt upprörd över att det med största sannolikhet är en planerad hyggesbränning som har orsakat branden.

– Det är riktigt illa, hur man kan göra på det här viset. Jag grillar inte ens på min tomt utan att ha slangar till hands, men här tänder man på det här viset, säger Per Gustavsson och det går inte att ta miste på hans ilska.

Skogsbranden i Målerås

Kritisk mot regelverket

Men ilskan riktas inte mot stiftet, som var ansvariga för just den här hyggesbränningen, utan mot regelverket som säger att den som vill jobba enligt FSC-certifiering måste göra naturvårdsbränning.

– Man kan ju inte skapa regler som tvingar de stora skogsägarna att göra så här. Men jag fattar ändå inte att det går att göra samma dag som man sätter ett eldningsförbud, säger Per Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Målerås

Mer i ämnet