Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mattias Jonasson, vd Målerås glasbruk, hur viktigt det är för känslan i företaget att de kunnat anställa fem personer förra året. Under pandemin fick de säga upp 23 personer, vilket var drygt hälften av personalstyrkan. Foto: SVT/Clary Kroon

Efter tre tuffa år – nu finns det framtidstro igen på Målerås glasbruk

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit tuffa tider för glasbruken i Småland. Först drabbades de hårt av pandemin och sedan kom elkrisen med skyhöga elräkningar. Men nu vågar Mattias Jonasson, vd Målerås glasbruk, se framåt och han tror på ökad omsättning 2023.

På Målerås glasbruk i Nybro kommun blev elräkningarna förra året dubbelt så höga jämfört med vad de hade budgeterat för. Och hamnade på 3,3 miljoner för 2022. Bara i augusti månad var elräkningen på en halv miljon.

– Det har så klart varit väldigt tuffa räkningar som påverkat oss mycket, säger Mattias Jonasson. 

Men elräkningarna har också tvingat dem att förändra energiförbrukningen i glasbruket.

Ännu har inget elstöd betalats ut till företagare. Målerås vet att de kommer få ett retroaktivt stöd som bygger på förbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022. Men det är oklart om de kommer att kompenseras för de höga elräkningarna under vintermånaderna förra året. 

– Vi vet att vi kommer få omkring en miljon i elstöd. Det är så klart superviktigt för oss.

Vände utvecklingen 2022

Under pandemin tappade Målerås glasbruk drygt hälften av sin omsättning och fick säga upp 23 personer, vilket var drygt hälften av  personalstyrkan. Sedan kom elkrisen förra året, men 2022 lyckades de ändå vända utvecklingen.

– Vi ökade vår totala fakturering från cirka 24 miljoner 2021 till cirka 30 miljoner 2022. Vi har också anställt fem nya medarbetare. Det är väldigt viktigt för oss och känslan i företaget är att det går åt rätt håll, även om vi inte är tillbaka till hur det var innan pandemin. 

De analyser som Destination Glasriket gjort visar att turismen kommer att öka 2023 och det beror bland annat på att kronan är svag.  

– Mer internationella turister till glasriket är bra för oss. Men vi får också del av den ökande turismen genom våra kunder som har butiker på turisttäta platser, som t ex Stockholm och Prag, säger Mattias Jonasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet