Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Jonasson, vd Målerås glasbruk, berättar i klippet varför glasbruken har extra svårt att klara energikrisen. Foto: Clary Kroon/SVT

Glasbruket i Målerås fick elräkning på 500 000

Publicerad

Glasindustrin är en bransch som förbrukar stora mängder el och utan stöd kommer de inte klara av de höga elpriserna. Nu finns det enligt branschen själv en risk för att ett kulturarv och ett viktigt turistmål försvinner i Småland.

När SVT Nyheter Småland besöker Målerås glasbruk i Nybro kommun berättar vd Mattias Jonasson att det kändes tufft när elräkningen kom i augusti. För den var tre gånger så stor jämfört med månaden innan. 

– Vi gick från en elräkning på 170 000 kr i juli till en räkning på en halv miljon i augusti. Även om vi visste att elpriserna var höga, så var det hårt när räkningen damp ner. Räkningen är svår att ta och vi kommer inte kunna fortsätta med det här i en längre tid utan stöd, säger han. 

SVT har tidigare berättat om bland annat pappersbruket i Lessebo som stoppat sin produktion dagar då elpriset varit extremt högt. Men det är inget som är möjligt på ett glasbruk.  

I klippet får du reda på varför man inte bara kan stänga av glasugnar som förbrukar mycket el. 

Återhämtning efter pandemin 

Under pandemin var det tuffa tider för Målerås glasbruk, när turisterna inte kom så minskade försäljningen drastiskt. 

– Vi tappade drygt hälften av vår omsättning och vi blev tvungna att säga upp drygt hälften av vår personal, berättar Mattias Jonasson. 

När energikrisen nu kommer har glasbruket börjat återhämtat sig, omsättningen har börjat öka och de har kunnat rekryterat fyra personer. 

– Vi jobbar så klart för att vi ska finnas kvar och jag hade varit ganska trygg om vi inte hade haft den här energisituationen.

Jobbar med att energieffektivisera 

Glasbruket i Målerås har jobbat med att energieffektivisera. De har bland annat flyttat ihop personal och sett över kylsystem. I somras stängde de också ner sin gasolugn och startade upp en elugn. Den drar mindre energi, men kostnadsmässigt har det inte blivit någon vinst.

Ännu finns inga stöd till företag som kompensation för de höga elkostnaderna.

Skulle Glasriket kunna gå under på grund av elpriserna? 

– Skulle kunna, absolut, det skulle säkert kunna vara så, säger Mattias Jonasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.