Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Följ med Bertil Vallien på rundtur i nedlagda Åfors glasbruk

Publicerad

Åfors glasbruk startade 1876. Sommaren 2013 stängdes bruket och all verksamhet ned. Glaskonstnären Bertil Vallien har varit bosatt i Åfors och har betytt mycket för hela glasindustrin. I klippet ovan tar Vallien med författaren Jan Jörnmark på rundtur i det gamla glasbruket.

– Det känns sorgligt. Det var ett väldigt fint bruk, alla som jobbade här var från trakten, säger Bertil Vallien.

Det är SVT:s kulturprogram Sverige som i sista senaste program sammanfört Bertil Vallien och Jan Jörnmark i Åfors nedlagda glasbruk.

Emmaboda

Se utvalda delar av reportaget i klippet ovan och hela programmet via en länk längst ned.

Vedeldade glasugnar när Vallien började

Bertil Vallien kom tillsammans med Ulirka Hydman Vallien till Åfors 1963. Ett litet samhälle med ett glasbruk som enda livsnerv. Bertill berättar att ugnarna då eldades med ved.

– Det var helt tyst, det var verkligen en mystisk annan värld.  Det bodde även luffare på bruket, ofta diktare och konstnärer, men utslagna. I Åfors fick de en fristad, säger Bertil Vallien.

Se hela reportaget från Åfors här på SVT Play i programmet Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet