SMHI har utfärdat en varning för stora regnmängder. Foto: TT

Trots vädervarningarna: ”Varit lugnt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots SMHI:s varningar för stora regnmängder rapporterade räddningstjänsten relativt få ärenden på måndagsförmiddagen. Samtidigt förbereder sig de och länsstyrelserna för betydligt värre läge inom de närmaste dagarna.

SMHI varnade under helgen för stora regnmängder som väntades komma i södra och mellersta Sverige från söndagskvällen fram tills natten mot tisdagen.

På måndagmorgonen verkar det ha varit lugnt i större delar av Kronobergs och Kalmar län.

– Det har varit några översvämningar i Västerviks kommun. Det var en gata som svämmades över i Gamleby och en källare där det var översvämning nu på morgonen. Annars har det varit lugnt, berättar räddningstjänsten i Kronobergs län.

Förbereder för oväder

Trygghets- och larmcentralen i Kalmar berättar på måndagsförmiddagen att det inte har kommit in några larm med anledning av vädret i deras område. Men ovädret har ännu inte nått sin kulmen. Länsstyrelsen i Kronoberg förbereder sig på att det blir värre under tisdagen och onsdagen.

– Vi har en nära dialog med länets räddningstjänster och vi kommer att ha en tät samverkan under de kommande dagarna. Vi kan omfördela räddningstjänstens resurser och förbereder oss på att göra det, säger Johan Smedin, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Utvärderar löpande

Hur mycket regnvädret kommer att påverka och hur omfattande det blir är enligt Johan Smedin svårt att säga.

– Vi får utvärdera det löpande. Vi kollar på dygnsvärden och jämför med SMHI:s historiska värden, men det är svårt att uttala sig om hur de kommande dagarna kommer att se ut, säger Johan Smedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.