• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eldningsförbud i Kronoberg i påsk

Eldningsförbud i Kronoberg i påsk

Publicerad

Länsstyrelsen i Kronoberg utfärdar eldningsförbud från och med skärtorsdagen eftersom det just nu är ovanligt hög risk för gräsbränder.
– Det som eldningsförbudet gäller är ju eldning på marken. Det innebär inget stopp för att grilla i sin trädgård, säger Gunnar Karlsson på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Under den gångna helgen inträffade flera gräsbränder i sydöstra Sverige. Det är framför allt fjolårsgräset som är torrt just nu.

– Räddningstjänsterna har fått åka på en massa gräsbränder. Det senaste dygnet var det nästan 60 gräsbränder i hela landet, säger Gunnar Karlsson på länsstyrelsen.

Det är normalt med en period med gräsbrandsrisk i mittten på april. Det kommer sannolikt vara slut om ungefär en vecka när det friska gröna gräset sticker igenom.

Vill förhindra eldning av ris

– Men i och med att folk kommer vara lediga i flera dagar nu och det kanske är läge att städa i trädgården så finns ju en uppenbar risk för gräsbränder. Det vi vill hindra med eldningsförbudet är att folk eldar med ris och skräp i trädgårdarna, säger Gunnar Karlsson.

I Kalmar län är det just nu inget generellt eldningsförbud.

– Visst, det har varit lite torrt ett tag men än så länge har vi inte fått signaler om att kommunerna tycker att ett eldningsförbud behövs, säger Dan Sundström på enheten för krisberedskap på Länsstyrelsen i Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer