Foto: TTbild/Jørn Bærheim

Flera gräsbränder under lördagen – SMHI varnar

Publicerad

Ett mindre område började brinna i Lidhult i Ljungby kommun på lördagseftermiddagen.
– Det var nära att ta sig i skogen men det klarade sig, säger Örjan Svensson på räddningstjänsten i Ljungby till SVT Nyheter Småland.

Precis som när det gällde branden i Rössmåla i Tingsryd var orsaken till branden i Lidhult att privatpersoner eldat trädgårdsavfall i sina trädgårdare.

– Det hade kommit en kastvind som gjorde att elden spred sig ut i terrängen och var på väg att sprida sig ut i skogen, säger Örjan Svensson.

Området som brann var dock inte särskitl stort utan stannade på cirka 150 kvadratmeter. Men SMHI varnar just nu för gräsbrand i nästan hela sydöstra Sverige.

”Bör inte elda”

– Man bör ju inte elda för det har varit torrt länge nu och man ska i så fall se till att man har släckningsutrustning till hands. Det är torrare än vad man tror, säger Örjan Svensson till SVT Nyheter Småland.

Under lördagen har det, förutom i Rössmåla och Lidhult även brunnit på Snäckebacken i Ronneby och i Högsby kommun. Samtliga bränder har varit relativt lätta att släcka.

SMHI:s prognos:

Visa

Prognosen innebär att fukthalten i fjolårsgräset är så låg att en brand lätt uppstår och sprider sig snabbt. Lokala variationer eller snabba väderomslag kan göra att risken för gräsbrand snabbt kan ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer