Eldningsförbud i Kronoberg under midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade länsstyrelsen att ett eldningsförbud införs i länet. De nya bestämmelserna gäller från lunchtid på midsommarafton och framåt.

Länsstyrelsen inför förbudet eftersom SMHI:s prognos visar på stor brandrisk. Dessutom visar väderprognosen på varmt och torrt väder under ”överskådlig tid”.

Enligt information på länsstyrelsens hemsida innebär förbudet bland annat att du inte får elda eller grilla i skog och mark annat än på fasta grillplatser.

Här är de nya bestämmelserna:

Förbjudet:

  • elda, grilla eller utföra annan bränning med fasta bränslen i skog och mark annat än på fasta grillplatser. Exempel på fasta bränslen är ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar.

Tillåtet (i skog och mark):

  • Grilla och laga mat vid fasta grillplatser. En fast grillplats är utformad så att faran för antändning och spridning är låg.
  • Förbränna gas och vätskeformiga bränslen i skog och mark i syfte att laga mat, förutsatt att dessa är placerade så att fara för antändning och spridning är låg (exempel friluftskök)
  • Använda engångsgrillar på fast grillplats

Tillåtet (i sammanhållen bebyggelse):

  • Grilla och elda på en fastighets tomt. En fastighetstomt kan vara till exempel en trägårdstomt, innergårdar och gårdar till flerbostadshus.
  • Använda engångsgrillar  

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.