”Det känns som ett samhällsansvar”, säger John Penngård om distansutbildning. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Eleven John kräver distansutbildning – skriver till politiker

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Småland uttrycker personal, barn och föräldrar en oro för coronaspridningen på skolorna. Trots det håller de flesta öppet. Vi mötte eleven John Penngård, som skrivit till den ansvariga politikern i Växjö.

Högstadieskolan Fagrabäck i Växjö. Gymnasiet i Västervik. Åkrahällskolan i Nybro. Runt om i Kalmar och Kronobergs län har elever, föräldrar och lärare uttryckt en oro för coronaviruset – och krävt distansutbildning för att hindra smitta.

John Penngård läser tredje året på barn och fritidsprogrammet på Teknikum i Växjö. Därför går han både i skolan pch på sin lärlingsplats, en förskola i Växjö.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Jag och mina klasskompisar, mentor och rektor har försökt att få distansundervisning. Vi som går lärlingsprogram har inte råd att bli sjuka en längre tid eftersom att våra betyg går på vad vi gör på arbetsplatsen, säger han till SVT.

Träffar 40 barn

Han är orolig, för sin egen familj, förskolans personal och barnens familjer.

– Jag träffar mycket folk i skolan. Vissa går dit fast de är förkylda. Sedan träffar jag 40 barn på förskolan. Det är 40 familjer. Vad händer om de blir smittade? säger John Penngård.

Bland annat har han skickat ett brev till Pernilla Tornéus (M), ordförande i utbildningsnämnden, han vill bara vara fysiskt på förskolan – och ha resten av undervisningen på distans.

Pernilla Tornéus (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö. Foto: Alexander Hall/Blågröna Växjö

”Inget lagstöd”

Men svaret från politikern var han inte nöjd med.

”Det är väldigt få konstaterade fall av Covid-19 på Teknikum, 12 stycken fram till idag om man tittar tillbaka fyra veckor. Smittskyddsläkaren kan konstatera att det inte förekommer någon pågående smittspridning på skolan.”

– Att stänga i förebyggande syfte finns inte som ett kriterium. Det finns inte lagstöd för det, säger Pernilla Tornéus till SVT.

För att stänga skola krävs alltså att det är ett pågående utbrott. Hör John Penngård och Pernilla Tornéus i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet