Gustaf Mild, Eskil Wouters och Josef Georgsson Lahmer på Västra skolan i Kalmar har vunnit pris för sin poster om träning, sömn och kolhydrater och får nu gå på Nobelprisutdelningen. Foto: SVT/Jonatan Börjesson

Fullkornsaffischen tar dem till Nobelprisutdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Tre elever på Västra skolan i Kalmar har undersökt kolhydrater och presenterat resultatet på en poster som föll juryn i smaken. Nu får eleverna gå på Nobelprisutdelningen.

Gustaf Mild, Eskil Wouters och Josef Georgsson Lahmer har undersökt kolhydrater och presenterat sina tankar kring träning och smak på en poster.

Det är Nobel prize museum som arrangerat forskarprojektet och juryn består av populärvetenskapliga journalister som gillade Kalmarelevernas poster och gav dem pris för bästa poster med motiveringen:

Vad stoppar vi i munnen- och varför och när? Den här gruppen har tittat på kolhydrater från alla håll och kanter och presenterat sina resultat på ett smakfullt sätt. Intressanta tankar om träning, smak och sömn. Läsaren bjuds på aptitretande kunskapsportioner i snyggt format. Man blir helt enkelt mätt på rätt sätt!”

Runt 1000 elever från 27 högstadieskolor från hela landet har varit med i projektet och det är nionde året i rad som Nobel prize museum organiserar projektet forskarhjälpen för att skapa förståelse kring forskningsprocessen och för att intressera högstadieelever för forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.