Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här lämnar Alsterbroeleverna Wilma Seger, Ronja Olofsson, Selma Olofsson och Linnéa Nyberg över namninsamlingen till Lars-Gunnar Hellström (C). Foto: Fanny Asplund/SVT

Elever lämnade in namninsamling mot skolnedläggning

Uppdaterad
Publicerad

1004 personer har skrivit under namninsamlingen om att inte lägga ner högstadiet i Alsterbro. På fredagsförmiddagen var eleverna vid kommunhuset i Nybro och lämnade över pärmen med underskrifterna till lärandenämndens ordförande Lars-Gunnar Hellström (C).

– Vi barn är det viktiga i den här frågan, det är vi som påverkas. Vi vill visa vad vi vill och att vi kan höras också, säger Alsterbroeleven Wilma Seger.

På tre veckor har Alsterbroborna lyckats samla in 1004 stycken namnunderskrifter mot beslutet att stänga högstadiet i Alsterbro.

Söker sig bort från kommunen

I beslutet om att lägga ner högstadiet i Alsterbro framgår det att eleverna ska flyttas till Madesjöskolan inne i  Nybro. Men enligt Alsterbroeleven Ronja Olofsson är det många som nu söker sig till Älghultskolan i Uppvidinge kommun i stället. För Ronja Olofsson handlar det om att den skolan är mindre än Madesjöskolan.

– Jag ska börja där med min lillasyster, men även andra i min klass också, säger Ronja Olofsson.

Lärandenämndens ordförande, Lars-Gunnar Hellström (C), med namnunderskrifterna i famnen. Foto: Fanny Asplund/SVT

Finns hopp för Alsterbroeleverna

Ordförande i lärandenämnden, Lars-Gunnar Hellström (C), var den som mottog namninsamlingen och är själv emot beslutet om nedläggning.

Han förklarar att nämndens presidium bestående av Centerpartiet och Socialdemokraterna har ansökt om en tilläggsbudget på 10 miljoner i hopp om att försöka rädda Alsterbros högstadium och minska sparkraven.

Frågan om tilläggsbudgeten kommer att avgöras vid kommunfullmäktiges sammanträde  i april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer