Elopolda och Sara Henriksson efter EM-bronset i Bryssel i augusti. Foto: Privat

Elopolda kan bli Sveriges bästa häst

Uppdaterad
Publicerad

24-åriga Sara Henriksson från Agunnaryd har chans på en av de finaste utnämningarna inom ridsporten: Årets prestation. Och hennes häst Elopolda kan utses till Sveriges bästa under ryttargalan i november.

Det är tydligt vilken av nomineringarna som smäller högst för Sara själv:

– Jag tror det bara är tre hästar som är nominerade i hela Sverige, och förra året vann Peder Fredrikssons All In, så det känns verkligen jättestort och det jag är mest glad över, säger hon.

Historisk bragd

Elopolda var den häst som red hem EM-bronset i distansritt i augusti: En historisk medalj eftersom det är den första Sverige tar i grenen på 17 år, och anledningen att svenska distanslaget nu är nominerade till Årets prestation.

I distansritt rider man totalt 16 mil i flera olika delsträckor. För varje delsträcka besiktigas hästen av en veterinär och den som kommer snabbast i mål med godkänd häst vinner.

– ”Polda” är väldigt uthållig och stark i kroppen. Det är jättekul att vi fick brons i och med att vi under så många år försökt bygga upp distansen som gren i Sverige, säger Sara Henriksson.

Det 11-åriga stoet Elopolda beskrivs av Sara som ”lite galen” och en riktig vinnarskalle. Foto: Privat

”Hon blir helt galen”

Och kanske bidrog Elopoldas personlighet delvis till vinsten. Sara beskriver den 11-åriga stoet som lite ”galen”.

– Hon har ett bra tävlinghuvud och när hennes huvud funkar så är hon extremt bra, men ibland kan hon spela över så hon blir helt galen och knappt kontrollerbar. När man är ute och går med henne dagarna innan en tävling så dansar hon omkring, skriker och vill bara köra, vill bara tävla, berättar hon.

Sara köpte Elopolda när hon var 14 månader gammal och under åren har en viktig del i träningen varit att lära sig tämja hennes vinnarskalle.

– Man måste lära sig hur sådana hästar fungerar. Jag har lagt ner mycket tid på henne i träningen med fokus på just det kontrollerbara, att det ska fungera, även om hon blir het så ska hon kunna lyssna på mig.

Satsar på VM i USA

Härnäst väntar tävling i Danmark för Sara, fast med en annan häst. Målet är att prestera tillräckligt bra i tävlingar framöver för att kvala till i VM i distansritt i USA nästa höst.

Men innan dess väntar ryttargalan den 29 november på Grand hotel i Stockholm.

– Jag kommer bli helt överlycklig om vi vinner. Det vore jättestort för mig, speciellt i år när vi haft sådana otroliga resultat inom ridsporten, säger Sara Henriksson.

Även Svenska fälttävlanslandslaget med Sara Algotsson Ostholt från ridklubben Udden i Kalmar är nominerade i kategorin årets prestation, för sitt EM-brons i fälttävlan.

Årets häst

I motiveringen från Svenska ridsportsförbundet beskrivs Sara Henriksson och hennes häst Elopolda såhär:

”En krigare och en speciell karaktär som skördar historiska framgångar i distansritt tillsammans med Sara Henriksson. För långdistansaren från Agunnaryd trivs i rampljuset. Åttondeplatsen i EM debuten 2015 är det bästa individuella resultatet i distansritt på 20 år. I årets EM var Elopolda och Sara tia, bästa blågula kombination och en viktig kugge i det svenska bronslaget. ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.