Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden Växjö Foto: SVT/Ricardo Garcia

Växjö kommun byter strategi – elsparkcykelföretag ska få etablera sig

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har hittills sagt blankt nej till etableringar av elsparkcykelföretag. Sedan ett företag ändå placerade ut sina fordon i kommunen har en maktkamp utspelat sig, där kommunen beslagtagit elsparkcyklar som ansetts störa ordningen, och polisanmält företaget för brott mot ordningslagen. Nu testar kommunen en ny strategi för att få kontroll över situationen – man öppnar upp för fler etableringar.

Ingen lär vid detta laget ha missat tumultet efter att de gröna elsparkarna över en natt dök upp i Växjö kommun. Kommunen, som sagt blankt nej till elsparkcyklar, reagerade direkt och kallade etableringen för respektlös. Snabbt satte man också i system att beslagta cyklar som man ansåg vara felparkerade. För att få tillbaka fordonen fick företaget lösa ut dem för 500 kronor styck.

Så sent som i måndags lämnade kommunen också in en polisanmälan mot företaget som man ansåg bröt mot ordningslagen, men utredningen lades ner efter bara ett dygn då polisen inte ansåg att det fanns något brott att utreda, och nu verkar kampen vara över.

Fler företag välkomna

Idag säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden Växjö till SVT att kommunen inom en snar framtid kommer att inleda en dialog med andra företag som velat etablera sig i kommunen. Kommunen jobbar i detta nu med att uppdatera sina ordningsstadgar för att fler företag ska kunna etablera sig i Växjö, men under ordnade former.

– Vi ska hitta en bra lösning tillsammans så att det blir en så bra lösning som möjligt för alla, säger Sofia Stynsberg.

Men vad tjänar företagen på det, de har ju gjort som de velat hittills?

– Ja, och därför vill det till att vi hittar bra lösningar, och då måste vi ha en dialog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsparkcyklar i Växjö

Mer i ämnet