Stefan Andersson tröttnade på felparkerade elsparkcyklar så han gav sig ut för att flytta på dem. Foto: SVT

Stefan blev förbannad – nu rensar han elsparkcyklar från gatan

Uppdaterad
Publicerad

Elsparkcykelns plötsliga intåg i stadsbilden i Växjö har väckt starka känslor och skapat praktiska problem för framförallt cyklister. Stefan Andersson tog saken i egna händer och flyttade felpakerade elsparkcyklar från trottoarer – och även ett övergångsställe.

– Det var många elsparkcyklar slängda och felparkerade mitt på trottoarer, säger Stefan Andersson.

Under helgen satte ett företag ut elsparkcyklar runt om i centrala Växjö, trots att kommunen tydligt sagt nej till cyklarna. Enligt uppgift till Smålandsposten handlar det om uppemot 300 cyklar.

Elsparkcyklar i Växjö

Polisen dök upp

En som reagerade på de nya stadsfordonen var Stefan Andersson. Han bestämde sig för att rensa lite på gatorna, något som fick ordningsmakten att haja till.

– Polisen kom fram till mig och upplyste mig om att jag inte fick kasta iväg dem. Elsparkcyklar är tunga och jag flyttade på dem så att man kunde passera, säger han.

I en motion föreslår Socialdemokraterna i Växjö att kommunen nu skyndsamt tar fram ett regelverk med möjlighet att besluta om sanktioner mot företag som inte respekterar kommunens linje.

Växjö kommun håller på att ta fram tydligare regler för den här typen av verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Växjö

Mer i ämnet