Foto: SVT

Emils privatliv uthängt på Facebook av politiker

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämndens ordförande i Kalmar kommun, Roger Holmberg (S), skrev om 23-årige Emil Hellkvists ärende i en Facebook-grupp med tusentals medlemmar. Nu Lex Sarah-anmäls händelsen eftersom det kan röra sig om ett brott mot sekretesslagstiftningen.

Emil Hellkvist har en cp-skada och sitter i rullstol. Han befinner sig just nu i en tvist om pengar med socialtjänsten och riskerar att vräkas från sin bostad på grund av obetalda räkningar.

Emil har tidigare uttalat sig i media om sin situation, vilket fick ordföranden för socialnämnden att offentliggöra uppgifter om hans situation på Facebook. I en grupp med 15 000 medlemmar beskriver Roger Holmberg (S) vilka ersättningar han har fått och hur han har skött sina kontakter med myndigheterna.

– Jag tycker det är jävligt fel att en politiker får uttala sig på Facebook på det sättet, säger Emil Hellkvist.

Roger Holmberg har även i media anklagat honom för att komma med falska uppgifter.

Kan vara lagbrott

Nu Lex Sarah-anmäler chefen för socialförvaltningen, Cecilia Strid, händelsen.

– Det finns risk för att ett sekretessbrott ska kunna ha inträffat, säger hon.

Lilith Lindgren (SD), ersättare i Kalmar kommuns socialnämnd, är kritisk till S-politikerns agerande och tror att han kan ha brutit mot lagen.

– Men för mig är det viktiga att det här är ingenting vi gör, vi som är förtroendevalda och sitter i socialnämnden, säger hon.

SVT har varit i kontakt med Roger Holmberg men han har valt att inte kommentera händelsen.

Under onsdagskvällen rapporterar Östra Småland att en JO-anmälan har gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.