Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Sandqvist är folkhälsosamordnare i Emmaboda kommun och ansvarig för det brottsförebyggande arbetet i kommunen. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Emmaboda startar lokalt brottsförebyggande råd – men mer pengar behövs

Uppdaterad
Publicerad

Stora och små kommuner har olika förutsättningar att möta de nya kraven på brottsförebyggande insatser. Emmaboda kommun ska nu inrätta ett brottsförebyggande råd för första gången, men ser behovet av mer statliga pengar.

– Det är ju inte jättemycket medel tillskjutet från statligt håll, det hade kunnat vara betydligt bättre. Men vi kommer att göra vårt absolut bästa, säger Louise Sandqvist, folkhälsosamordnare i Emmaboda kommun och ansvarig för det brottsförebyggande arbetet i kommunen.

21 kronor per invånare

Kommunerna kommer att kompenseras för det utökade ansvaret genom ökade statsbidrag.

Under 2023 har kommunerna fått totalt 109 miljoner av staten för det nya ansvarsuppgiften, och under 2024 ska beloppet utökas till 219 miljoner. Det motsvarar en kompensation med omkring 21 kronor per invånare, beräknat utifrån 2021 års befolkningsstorlek.

”Väldigt stora skillnader”

I en liten kommun som Emmaboda blir kompensationen då bara omkring 200 000 kronor per år, vilket inte räcker långt, enligt Louise Sandqvist.

– Det blir väldigt stora skillnader beroende på hur många invånare man har i kommunen. Men vi som är i småkommunerna är ganska bra på att få resultat med små medel, eftersom vi jobbar så mycket tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.