Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Dzedins är kulturchef i Emmaboda. Han är stolt över att kommunen blivit utsedd till årets kulturkommun 2022. The Glass Factory i Boda är en del av det kulturella industriarvet som juryn lyfter fram i motiveringen. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Emmaboda årets kulturkommun

Publicerad

Det är fackförbundet Vision som varje år utser årets kulturkommun. Och nu är det klart att årets kulturkommun 2022 blir Emmaboda.

Priset delades ut under en direktsänd webbgala, där 2021 års Kulturkommun Mölndal stod som värd. Och då stod det klart att det blev glasbrukskommunen med bland annat The Glass Factory i Boda som vann.

– Fantastiskt! Det känns helt underbart! Det känns jätteroligt för hela Emmaboda kommuns räkning, säger Jan Dzedins som är kulturchef i kommunen.

Slogs mot bland annat Gislaved och Stockholm

Det är för 33:e gången som fackförbundet Vision utser årets kulturkommun. Och till slut var det sju kommuner som var nominerade: Vingåker, Eslöv, Gislaved, Skara, Stockholm, Strömstad och Emmaboda. 

– Det är ett arbete under många år som leder fram till det här uppmärksammandet. Alla som har arbetat och arbetar med kultur i Emmaboda, ideell som professionell, politiker som lekman, ska ta åt sig och glädjas åt detta, säger Jan Dzedins, kulturchef Emmaboda kommun.

Börjar året med att fira

Priset består av ett vandringspris, ett glasäpple, tillverkat av konstnären Rune Strand, samt en liten trädplantering i Afrika söder om Sahara.

I motiveringen till priset står det bland annat: “Årets kulturkommun har skapat en framtida vision som präglas av innovation på samma gång som kommunen tar tillvara sitt industriella kulturarv”. 

– Faktum är att vi precis skördat frukterna av fyra års kulturplanearbete. Och nu ska vi göra en ny kulturplan nästa år. Så vi börjar året med att fira med alla ideella föreningar och professionella kulturaktörer i kommunen, och så ska vi börja med en ny kulturplan där vi lägger upp nya riktlinjer, säger Jan Dzedins.

“Årets kulturkommun har skapat en framtida vision som präglas av innovation på samma gång som kommunen tar tillvara sitt industriella kulturarv. 

Här har man en bred kultursyn och använder kulturen både som en strategi för livslång hälsa och som ett redskap för att marknadsföra besöksnäringen. Invånarna får ta del av såväl spetskultur som av bredare kultursatsningar. 

Politikerna i kommunen tar kulturen på stort allvar. Det visar de genom att betona vikten av en fri kultur och genom dagliga och långsiktiga ekonomiska satsningar. 

Särskilt imponerar det att kommunen under pandemin har fortsatt sitt arbete för att göra kulturverksamheten synlig och tillgänglig för alla, inte minst genom tydliga barn- och ungdomssatsningar, med goda resultat. 

Vision utser med stolthet Emmaboda till Årets kulturkommun 2022.” 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer