En av reggaemusikens skapare kommer till Växjö

Uppdaterad
Publicerad

En av de mest inflytelserika reggaeartisterna genom tiderna kommer till Småland under midsommarhelgen. Det handlar om den Jamaicanske 81-årige Lee ”Scratch” Perry som ska hålla en spelning i en trädgård mitt i centrala Växjö.

– Det är helt ofattbart i våra ögon att vi lyckats boka en så pass stor legend inom genren reggae- och dubmusik, säger André Kalmendal som är en av arrangörerna.

En av de stora

Den numer 81-årige Lee ”Scratch” Perry är en av frontfigurerna som utvecklade ”soundet” till reggae- och dubmusiken. Under 1973 byggde han den legendariska ”The Black Ark Studios” på bakgården till sitt hem på Jamaica.

Här kom han att producera en mängd artister som Bob Marley and the Wailers, det brittiska bandet The Clash och beatlesmedlemmen Paul McCartney.

Utvecklat reggaemusiken

Lee Perry har i tidigare intervjuer sagt att han ”gav reggaemusiken till Bob Marley som en present”. Men framgångarna i studion fick ett dystert slut. Vid 1979 tände Lee Perry eld på sin studio eftersom han ansåg att onda demoner tagit den i besittning.

För André Kalmendal och Johan Gustafssons del är det just Lee Perry som inspirerat dem att börja med musik och bygga upp en egen studio.

För André Kalmendal och Johan Gustafsson har nu en dröm gått i uppfyllelse att arrangera en spelning med en av de största namnen i reggaens historia. Foto: SVT

– Jag har lyssnat på reggaemusiken sedan barnsben och alltid drömt om att få träffa Lee Perry, nu slår den drömmen äntligen in och jag kommer dessutom få arrangera den här spelningen ihop med honom, säger Johan Gustafsson.

Ingen stor scen

Lee Perry är just nu ute på en Europaturné och har hittills avverkat Ryssland, Finland, Norge och Belgium. Men spelningen i Växjö kommer nog sticka ut lite extra.

– De kommer att uppträda i en trädgård mitt i centrala Växjö. Vi kommer ha en liten scen med ett gigantiskt PA-system, de kommer att få en närhet till publiken som annars är svårt vid stora scener. Vi räknar med att få in 400 personer här, säger Johan Gustafsson.

Hämtas i gammal buss

Lee Scratch Perry uppträder tillsammans med sin 62-årige vän och musikproducent Mad Professor som också är känd inom dub-genren. De båda kommer få ett gott bemötande när de landat på Kastrups flygplats i Köpenhamn.

I den här bussen kommer Johan Gustafsson och André Kalmendal att hämta de båda artisterna. Foto: Privat

– Vi kommer personligen att hämta dem i en gammal buss som har lite festivalstämning över sig, sedan kommer vi att rulla ut en röd matta och välkomna dem ombord, säger Johan Gustafsson.

Men tror ni att den gamla bussen kommer att hålla hela vägen?

– Enligt ägaren till den så ska det inte vara några problem, vi vill visa dessa legendarer att vi på landet också kan skapa en god stämning och arrangera ett professionellt event, säger André Kalmendal.

TV: Se hela reportaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.