Foto: Cecilia Broke/SVT

En miljard fimpar slängs varje år – helt ostraffat

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett generellt förbud mot att skräpa ner, men man kan inte ställas till svars för att ha kastat fimpar, snus, tuggummi och godispapper. Det mindre skräpet är undantaget i lagstiftningen.

Fimpar är det absolut vanligaste skräpet. Gator och torg skulle översvämmas av cigarettfimpar om de inte plockades upp. Det menar Mikael Jonasson på gatukontoret i Växjö. Han och hans fyra kollegor plockar dagligen fimpar i city.

– Om vi lät bli att plocka fimpar under någon månad skulle folk nog inte vilja sätta fötterna på Storgatan, säger han. Det är väldigt mycket fimpar.

Nedskräpning i naturen

Enligt miljöorganisationen Håll Sverige Rent hamnar årligen en miljard fimpar i naturen i Sverige. Och 80 procent av allt skräp i städerna är tobaksrelaterat.  Det är snus, olika tobaksförpackningar och fimpar. Just fimparna är ett allvarligt miljöproblem. De innehåller plast och tungmetaller, bland annat kadmium.

Fimpen inte straffbelagd

All nedskräpning är förbjuden, men man kan inte bestraffas för att ha kastat en fimp eller ett kolapapper eftersom småskräpet inte är straffbelagt. Det är tokigt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent till SVT Nyheter Småland.

– Jag kan förstå det, fortsätter hon, eftersom det kan vara svårt för polisen att hitta varje rökare men det blir en otydlighet i lagstiftningen när inte allt ingår. Och sen är ju inte fimpen ett mindre nedskräpningsproblem. Tvärtom.

Vanligaste mindre skräpet

1) Mat / dryckesförpackning / mugg

2) Plastpåse / plast övrigt

3) Läsk / ölburk

4) Godis- / snacks- / glassförpackning

5) Cigarettfimp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskräpning i naturen

Mer i ämnet