Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tyskt energibolag vill bygga en stor vindkraftspark söder om Öland. Länsstyrelsen har sagt nej, bolaget överklagar nu beslutet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Energibolaget: ”Vi uppfyller alla stränga miljökrav som finns för vindkraftsparken”

Uppdaterad
Publicerad

Tyska RWE vill bygga en vindkraftspark några mil sydost om Öland. Länsstyrelsen har sagt nej, men i dag lämnade det tyska energibolaget in en överklagan till Mark- och miljödomstolen.

Vindkraftsparken Södra Victoria skulle ta 1,5 procent av ytan av ett Natura 2000-område. Det betyder att ett särskilt tillstånd krävs för etableringen.

– Vi överklagar nu eftersom vi anser att vi uppfyller de starka och stränga miljökrav som är i detta område, säger Matilda Machacek, chef havsbaserad vindkraft i Norden

Snabbt avslag

Energibolaget har arbetat länge med en lösning och har bland annat flyttat den tänkta vindkraftsparken, som skulle bli nordens största, några kilometer västerut jämfört med den ursprungliga planen. Men det är inte tillräckligt enligt länsstyrelsen i Kalmar som menar att det är stora naturvärden i området.

– Det vi kan konstatera är att beslutet kom väldigt snabbt från länsstyrelsen efter att vi skickat in en väldigt stor och omfattande uppdatering av ansökan, säger Matilda Machacek.

I uppdateringen till länsstyrelsen flyttade företaget parken några kilometer västerut. Den flyttades till en plats där man inte stör djurlivet på samma sätt, menar Matilda Machacek, chef havsbaserad vindkraft i Norden

I klippet nedan hör du Matin Unell, chef på naturenheten, om varför de sagt nej till vindkraftparken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Unell chef för naturenheten Länsstyrelsen Kalmar menar att området med höga naturvärden där engergibolaget vill bygga Nordens största vindkraftverk inte är lämpligt. Foto: Niclas Wimmerberg

Fakta: Södra Victoria

  • Södra Victoria är en havsbaserad vindkraftpark som RWE planerar cirka 70 kilometer sydost om Ölands södra udde, vid gränsen mot Polens ekonomiska zon. Södra Victoria ligger i ett område som pekas ut som lämpligt för elproduktion i svenska havsplaner.
  • Södra Victoria väntas kunna producera 5,8 TWh – 5,8 miljarder kilowattimmar el per år, vilket motsvarar en fjärdedel av dagens elanvändning i hela elområde 4, enligt TWE.
  • Södra Victoria planeras omfatta upp till 100 vindkraftverk med en totalhöjd om högst 296 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.