Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu får nätbolag införa en ny avgift för mikroproducenter som matar in sitt överskott till nätet tack vare ett nytt beslut från Energimarknadsinspektionen Ei. Hör myndigheten motivera sitt beslut i klippet ovan. Foto: TT

Energimarknadsinspektionen om varför små producenter av solel måste börja betala

Uppdaterad
Publicerad

Fram till nu har så kallade mikroproducenter av solel sluppit betala elnätsavgift för det överskott de producerar och säljer vidare till andra via det gemensamma elnätet. Men i mars i år införde Energimarknadsinspektionen, Ei, nya regler som gör att mikroproducenter kan bli tvungna att betala en avgift. 

– Rent rättsligt hade vi inte kunnat ta ett annat beslut, säger Carl Johan Wallderström, chef teknisk analys Ei.

Det finns enligt Ei två problem som myndigheten vill komma till rätta med genom det beslut man nu tagit.

Dels strider ellagen i Sverige mot rådande EU-regelverk och dels måste spelreglerna klargöras nu när allt fler satsar på solceller.

– På sikt kan det uppstå problem där hela kundkollektivet drabbas när en växande grupp inte betalar för de kostnader de ger upphov till, säger Carl Johan Wallderström, avdelningschef för teknisk analys på Ei.

”Drabbar hela kundkollektivet”

Elbolagen är reglerade monopol och får inte ta hur höga avgifter som helst från sina kunder. Kostnaderna fördelas istället på hela kundkollektivet, säger Carl Johan Wallderström.

– Det är ett nollsummespel för elbolagen men för kunderna kan det bli kännbart. Om en grupp inte betalar för sig så riskerar det slå mot andra kunder. Det skapar en ohållbar situation och dessutom är det viktigt att klargöra spelreglerna för dem som funderar att satsa på solceller inom den närmaste framtiden, säger han.

Eon avvaktar – tycker myndighetens beslut är otydligt

Ett av elbolagen, Eon, som SVT talat med, har beslutat att avvakta tills vidare och håller sig till ellagen i Sverige som säger att mikroproducenter under vissa förutsättningar inte behöver betala inmatningsavgift.

– Vi tycker att Energimarknadsinspektionens beslut är för otydligt och vi kommer inte göra några förändringar just nu, varken för vanliga hushåll eller större mikroproducenter, säger Gustav Wengen, avdelningschef Energidistribution på Eon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.