Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Fellke lägger en planerad utbyggnad av sina solceller på is på grund av Energimarknadsinspektionens beslut i mars. Hör Jens Fellke berätta om sin oro för den nya avgiften i klippet ovan. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Jens har investerat i solceller – oroas av nya regler: ”Känns som ett bedrägeri”

Uppdaterad
Publicerad

Nya spelregler för inmatning av egenproducerad solel oroar mikroproducenter som framöver kan behöva betala en nätavgift när de säljer sitt överskott.

– En ny nätavgift skulle döda incitamenten att satsa på solceller, säger mikroproducenten Jens Fellke i Rumskulla i Vimmerby kommun.

– Vi fick ett brev från Eon om att ny nätavgift kan komma att införas, det hade jag aldrig hört talas om och det kan ju rubba hela kalkylen. Det kommer plötsligt och det hela känns som ett bedrägeri faktiskt, säger Jens Fellke, mikroproducent av solel i Vimmerby.

Enligt ellagen i Sverige ska avgiften för inmatning av el till nätet reduceras, helt eller delvis, för småskaliga elproduktionsanläggningar. I praktiken betyder det att vanliga hushåll kan sälja sitt solelsöverskott utan att betala något för nyttjande av elnätet.

Vimmerby

Tidigare svenska regler anses snedvrida konkurensen

Den 9 mars 2023 tog dock Energimarknadsinspektionen (Ei) beslut om att ta bort avgiftsbefrielsen eftersom den strider mot EU:s elmarknadsförordning, enligt myndighetens bedömning.

– Den säger att de som använder en service ska också betala för den, annars uppstår en snedvriden konkurrens på marknaden, säger Carl Johan Wallnerström, avdelningschef teknisk analys på Ei.

Hade tänkt fördubbla som produktion – nu väntar han

Beslutet ger elbolagen rätt att införa en nätavgift för småskaliga anläggningar som Jens Fellkes utanför Vimmerby. Eon har i och för sig beslutat att inte införa några nya avgifter för tillfället men Ei:s beslut skapar oro och osäkerhet bland mikroproducenter.

– Jag skulle precis satsa på en fördubbling av min kapacitet här på gården men utbyggnaden är nu lagd på is. Om någon avgift införs hoppas jag att den är så låg som möjligt så att vi som satsar på en omställning inte blir bestraffade för det, säger Jens Fellke.

Vad baserar Energimarknadsinspektionen sitt beslut på?

Ellagen

En elavändare som har ett abonnemang för en säkring om högst 63 ampere och producerar el som kan matas in med en effekt om högst 43,5 kilowatt ska inte betala någon avgift för inmatningen. (4 kap. 38 § ellagen)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019)/943 av den 5 juni 2019 om den inre marknaden för el (elmarknadsförordningen)

Artikel 18.1

Avgifter för tillträde till näten, användning och förstärkning av näten 1. De avgifter som tas ut av nätoperatörerna för tillträde till näten, inklusive avgifter för anslutning till näten, avgifter för användning av näten och, i tillämpliga fall, avgifter för därmed sammanhängande förstärkningar av näten, ska avspegla kostnaderna, vara transparenta, beakta behovet av nätsäkerhet och nätflexibilitet och spegla de faktiska kostnaderna, i den mån dessa kostnader motsvaras av effektiva och strukturellt jämförbara nätoperatörers kostnader, samt tillämpas på ett icke-diskriminerande sätt. Avgifterna ska inte inbegripa icke-relaterade kostnader för andra ickerelaterade politiska mål.

Ei:s motivering till beslutet

En nättariff som reducerar nätavgifterna på det sätt som anges i 4 kap. 37-38 §§ ellagen reflekterar inte de kostnader nätföretaget har för kunden, och kan därmed inte anses vara kostnadsriktig och icke-diskriminerande.

Bestämmelserna i 4 kap. 37-38 §§ ellagen om reducering av nätavgifterna strider därmed enligt Ei:s bedömning mot artikel 18 i elmarknadsförordningen. Ei är därför förhindrad att tillämpa de nationella bestämmelserna i ellagen.

Källa: Energimarknadsinspektionen. Prövning av reducerad nätavgift för småskalig produktionsanläggning, ärendenummer 2022-102899.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vimmerby

Mer i ämnet