• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elbolaget Eon avvaktar tillsvidare med att införa en avgift för småskaliga anläggningar. Företaget väljer att följa ellagen i Sverige som befriar mikroproducenter från nätavgift vid inmatning av egenproducerad el till nätet. Foto: TT

Eon avvaktar trots Ei:s beslut: ”Vi gör inga förändringar i nuläget”

Uppdaterad
Publicerad

I mars i år införde den svenska myndigheten Energimarknadsinspektionen, Ei, nya regler som gör att mikroproducenter av solel kan bli tvungna att börja betala en avgift till elbolagen. Elbolaget Eon anser dock att Ei:s beslut är otydligt och tills vidare kommer de inte att kräva någon avgift av mikroproducenterna.

Fram till nu har mikroproducenter av solel sluppit betala en nätavgift när de säljer sitt överskott. Det är den svenska ellagen som slagit fast att mikroprodcenter ska ha en subvention från avgiften och helt enkelt slippa betala.

Men det strider enligt Energimarknadsinspektionen, Ei, mot rådande EU-regelverk. Ei ger därför elbolagen grönt ljus för att ta bort subventionen och börja ta ut avgifter. Elbolaget Eon tvekar dock:

– Det Energimarknadsinspektionen har kommit med är för otydligt för att vi ska kunna agera på det eftersom ellagen fortfarande säger att den här subventionen ska finnas, säger Gustav Wengen, avdelningschef Energidistribution Eon.

Vill skilja på större och mindre mikroproducenter

SVT Nyheter Småland har talat med mikroproducenten Jens Fellke utanför Vimmerby som vill fördubbla sin produktion av solel men som nu valt att vänta på grund av oro för nya avgifter.

Enligt Gustav Wengen på Eon kan en eventuell ny avgift för vanliga privata hushåll som satsat på solceller landa kring en femtiolapp och om en avgift införs kommer det att bli på de större mikroproducenterna.

– Subventionen där är ju större och det finns ju anledning att titta på dem, men vi har inte tagit något beslut än om hur vi ska göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.