Enhälligt nej till tantstatyn i Växjö

Publicerad

Samtliga partier i nämnden röstade mot en staty i Växjö. Även Socialdemokraterna backade i frågan.

Det blev ett enhälligt nej till tantstatyn i Växjö. Framför allt med hänsyn till att en nära anhörig hört av sig, till förvaltningen och en oppositionsledamot i nämnden, och uttryckt att han inte ville ha en staty.

– Det har varit en fantastiskt uppfriskande debatt. Det visar att det finns ett behov att tala om vad man tycker och jag ser fram emot att debatten fortsätter på ett ärligt sätt. Även om det inte blir någon tant med väskan är det viktigt att visa att vi har rätt att debattera, sa Rose-Marie Holmqvist (S), vice ordförande i nämnden under sammanträdet.

Som motförslag lade Socialdemokraterna att någon form av minnesmärke skulle göras av händelsen istället. Även det röstades ned, med nio röster mot sex.

– Spontant var vi för tantstatyn från början. Det är en fantastisk bild, så fylld av kamp, frustration och mod. Men den blir lösryckt ur sitt sammanhang och droppen var de nära anhöriga, säger Håkan Frizén (V).

Socialdemokraterna backade

Även Socialdemokraterna, som varit mest drivande i att få en staty, backade till sist i frågan.

– Vi har ändrat oss och har ett tungt skäl till det. Det är den mycket nära anhöriga till kvinnan som hört av sig och inte vill ha en staty. Av respekt för den personen väljer vi att inte dra ärendet vidare. Vi ska respektera det, säger Rose-Marie Holmqvist (S).

Pontus Samuelsson (S), som startade namninsamlingen, är på samma spår.

– Jag startade den för att få ett kvitto på vad folk tycker. Jag tycker det är tråkigt att det inte blir en staty, men nu när en anhörig hört av sig så, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet