Vill inte ha samvetsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

När hälso- och sjukvårdsutskottet i Jönköpings landsting diskuterade motionen från Kristdemokraterna om samvetsklausul fanns det en enighet emot motionen. Utskottet råder nu fullmäktige att avlså den.

Annika Nordin (S) är andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet i Jönköping och var med och tog fram det yttrande som utskottet röstade igenom.

– Som personal kan du välja vad du vill jobba med, men som patient har du inte någon valmjölighet, säger Annika Nordin (S).

Samvetsfrihet

Inför yttrandet tog man kontakt med fackförbund, vårdpersonal och såg över tidigare beslut i europadomstolen. Yttrandet innebar en rekommendation från utskottet till fullmäktige om att avslå motionen.

Samtliga partier, utom Kristdemokraterna själva, röstade för att råda fullmäktige att avslå motionen. Sverigedemokraterna var inte närvarande vid omröstningen.

– Det känns bra att det är var samstämmigt, men oroande det som hände i Kronoberg, säger Annika Nordin (S).

Vägra att utföra aborter

Tidigare i veckan röstade styrelsen för landstinget i Kronoberg ja till fortsatt utredning av den liknande motion som Kristdemokraterna lämnat in där. Nu blir det i slutändan landstingsfullmäktige som i en senare omröstning får säga sitt om motionen.

Kristdemokraterna vill att vårdpersonal av etiska eller religiösa skäl ska få rätt att vägra att utföra till exempel aborter. Förslaget har fått stor uppståndelse och startat en het diskussion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samvetsfrihet

Mer i ämnet