Det är lätt att dödförklara någon falskt, men vem har ansvar för det? Foto: TT, SVT

Lätt att dödförklara någon falskt – myndigheterna skyller på varandra

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder nu fallet med en man i Hultsfred som blev dödförklarad av en okänd person. När SVT försöker reda ut hur det kan hända, visar sig en spricka mellan två myndigheter.

Det var i början av februari som Hultsfredsbons anhöriga upptäckte att han var registrerad som avliden. En okänd person har utgett sig för att vara läkare och skickat in papper på hans bortgång. Händelsen utreds nu av polis.

Det är läkare som ska fylla i dödsbevis och skicka in till Skatteverket när någon dör. Men SVT:s granskning visar att blanketten finns tillgänglig för vem som helst att ladda ner på Socialstyrelsens hemsida.

Intyget skickas sedan till Skatteverket, som inte kontrollerar att det verkligen är en läkare som skrivit på pappret.

”Galenpannor”

När SVT först kontaktar Socialstyrelsen hänvisar de till att det är Skatteverkets ansvar, eftersom de registrerar dödsfallen. Och det visar sig då att det är en infekterad fråga.

Hur kan det vara så lätt att registrera någon som avliden?

– Ja, det undrar vi också. Vi vill inte att detta kommer ut, för då kommer fler galenpannor göra det, säger Ingegärd Widell, verksamhetsutvecklare på folkbokföringen vid Skatteverket.

– Vi har varit i kontakt med Socialstyrelsen flera gånger och kommit med flera förslag på hur detta kan lösas.

Ingen läkarförteckning

Ingegärd Widell nämner till exempel att man skulle kunna ha krav på att logga in med namn och lösenord, och på så sätt säkerställa att bara läkare kan ladda ner dokumenten.

Men varför kontrollerar Skatteverket det inte, om ni registrerar dödsfallen?

– Det är Socialstyrelsen som har förteckningen över läkare, vi har ingen tillgång till den, säger hon.

Socialstyrelsen: ”Börjat titta på frågan”

När SVT kontaktar Socialstyrelsen på nytt, får vi dock ett mer försonande svar:

Vi har börjat titta på frågan och kommer att inleda en dialog med Skatteverket inom kort för att se vad det finns för tänkbara lösningar, skriver Emil Bergschöld, chef för enheten för hälso- och sjukvårdsjuridik vid Socialstyrelsen i ett mejl.

2020 dödförklarades 23 personer felaktigt, vilket är fler än än tidigare år, något SVT har skrivit om tidigare. Men det kan finnas fler orsaker till felaktiga dödsförklaringar, till exempel missar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer