Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Ilmatars vd varför solcellsparken byggs utanför Traryd, Markaryds kommun. Foto: pressbild och TT

Enorm solcellspark till Markaryd – ska ge el till 32 000 hushåll

Uppdaterad
Publicerad

Ett nordiskt energibolag vill bygga en storskalig solcellspark väster om E4an, vid Traryd i Markaryds kommun. Parken ska generera el som räcker till 32 000 hushåll.

Nio markägare i Markaryds kommun har nu skrivit på ett arrendeavtal med det nordiska energibolaget Ilmatar Solar AB som vill bygga en storskalig solcellspark väster om E4 i höjd med Traryd.

Mona-Lisa Karlsson från Ljungby är en av markägarna som gått med i avtalet. Hennes skog drabbades svårt av stormen Gudrun år 2005.

– Gudrun drog ned rätt mycket träd. Jag fick veta av Sydved att min mark inte är så produktiv. Det kommer ta lång tid för marken att producera någonting. Solcellerna kan ge avkastning och energi snabbare, säger hon.

De blåa områdena visar var Grönö solcellspark utanför Traryd kommer byggas. Foto: Ilmatar

Markägarna arrenderar sin mark till Ilmatar i femtio år framöver.

Solcellsparken ska genera nästan 700 GWh per år, vilket räcker till över 32 000 villors användning under ett år.

Bygget av parken väntas sätta igång först 2028.

Fotnot: I tidigare version av artikeln uppgavs att det var helt klart att solcellsparken ska anläggas. Rätt är att solcellsparken planeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.