pressbild Foto: Nico Krauss

Ensamseglaren Yrvind avbryter resan till Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Sven Yrvind, 79 år, från Västervik har nu tagit sig till Porto Santo i ögruppen Madeira i norra Atlanten med sin båt ExLex, men där slutar resan för denna gång.

Yrvind gav sig av från Dingle på Irland den 6 juni och tanken var att han skulle segla till Dunedin på Nya Zeeland. Han beräknade att resan skulle ta omkring 300 dagar, men efter drygt fem veckor avbryter han nu resan.

Foto: SVT Design

Problem med båten 

Under seglingen har han haft stora problem med sin båt ExLex som är under sex meter lång.  

När han för ett par dager sedan utsattes för dåligt väder fylldes förpiken med vatten och det var omöjligt att hantera seglen där ifrån.  

Han har också upptäckt att båten är för tung, vilket gjort att han haft betydligt lägre fart. Genomsnittsfarten har legat på omkring 1,4 knop och han hade räknat med minst två knop som genomsnittshastighet. Det har också varit problem med styrningen.  

Samma resa med ny båt 

Experimentet med ExLex har alltså misslyckats, men Yrvind har inte gett upp. Han planerar att starta om samma resa i en ny båt, där problemen korrigerats. 

Yrvinds blogg har det gått att följa resan. Där står det nu att Yrvind behöver vila upp sig och när han känner sig reda kommer han att göra en statusuppdatering. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer