Epidemi kan ligga bakom fiskdöd i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

I början av sommaren påträffades hundratusentals döda och sjuka tånglakar på Öland. Nya tester visar att tånglakarna bar på ett Rhabdovirus och samtidigt en bakterieinfektion.

Smålandsnytt berättade i mitten av juli att tånglakarna hade dött av ett okänt virus. Nu visar nya prover att fiskarna var infekterade med både bakterien Vibrio anguillarium och ett virus av gruppen Rhabdovirus.

– Både viruset och bakterien är sjukdomsframkallade och den höga dödligheten beror på sammanlagd effekt av de två sjukdomarna, säger Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Fiskdöd i Östersjön

Kan pågå epidemi 

Det kan pågå en epidemi i Östersjön när det gäller ”tånglakedöden”. I början av sommaren hittades flera hundratusentals döda och sjuka tånglakar på Öland och Gotland. Under sommaren gjordes även fynd i Blekinge. I fredags upptäcktens arten död utanför Österlen i Skåne och i går hittades den i Stockholms skärgård.

– Risken finns att alla tånglakar dött av Rhabdoviruset, men vi ska undersöka de innan vi vet, säger Charlotte Axén.

SVA och EU:s referenslaboratorium i Köpenhamn ska under hösten arbeta vidare med tånglakarna och göra ytligare undersökningar. De rhabdovirus som drabbar fiskar smittar inte till människor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Östersjön

Mer i ämnet