Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Andreas Delphin, samordnare på Region Kalmar län, så vet man inte hur många tester som berörs av felet. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat

Etikettmiss vid coronatest – fick vänta nio dagar på provsvar

Uppdaterad
Publicerad
Vid ett apotek i Kalmar län har fel etiketter använts för självtester för covid-19, vilket har lett till att personer som testat sig för corona inte har fått sina provsvar i tid. Vissa har fått vänta i upp till nio dagar.

– Antalet dagar det handlar om här får en negativ effekt på personernas möjlighet att röra sig fritt i samhället. Vi tycker givetvis att det är oacceptabelt för människor att behöva vänta så länge, säger Andreas Delphin, samordnare utredningsverksamheten på Region Kalmar län.

Misstaget upptäcktes när regionen jämförde listan med antalet positiva provsvar från labbet med listan på provsvar som går ut till den enskilde individen via 1177. Två positiva provsvar på covid-19-infektion saknades i den senare listan, och berörda individer hade inte fått information om det positiva provsvaret på deras självtest. Felet kunde sedan härledas till det enskilda apoteket där fel etikett använts för provrören.

Okänt hur många som har berörts

Felet ska nu vara åtgärdat, men hur många personer som har berörts vet man inte.

– Det beräknas inte vara ett större antal eftersom det rör sig om vissa etiketter vid ett enskilt apotek. Men det är klart att det finns ett mörkertal här och vi vet inte exakt i vilket härad det är tyvärr, säger Andreas Delphin.

Trots händelsen så tycker han att man fortsatt ska ha förtroende för att systemet fungerar och för att provsvaren är tillförlitliga.

– Inget har uppdagats tidigare. I och med att vi har två system som följer det här så ska det här upptäckas om det händer. Enligt min uppfattning så har inte det här hänt innan och det bör inte hända igen, säger Andreas Delphin.

Finns det risk att provsvar blandas ihop om man har problem med etiketterna?

– Nej, det ska det inte göra. Jag tycker att man ska försöka ha tillit för att kvalitén på testerna ska vara god, man ska få svar inom en rimlig tid och man ska få korrekt svar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet